Bild071K.jpg

Συναρμολόγηση & Ασφάλεια

Η συναρμολόγηση του Klepper σας μετατρέπει ως δια μαγείας δύο σάκους που άνετα χωρούν σε μια ντουλάπα, σε ένα καγιάκ που διψά για περιπέτειες στη θάλασσα. Το ρεκόρ συναρμολόγησης είναι αρκετά πιο κάτω από τα δύο λεπτά, αλλά ο συνηθισμένος χρόνος συναρμολόγησης του σκάφους από τον ιδιοκτήτη του είναι 10-15 λεπτά. Η πρώτη σας συναρμολόγηση θα πάρει λίγο περισσότερο, καθώς τα εξαρτήματα του πλαισίου αποκτούν τη φυσική τους καμπύλωση. Η αποσυναρμολόγηση συνήθως χρειάζεται το μισό του χρόνου της συναρμολόγησης.

Κατεβάσετε τις Οδηγίες Συναρμολόγησης και άλλες οδηγίες, εδώ

 

Το μυστικό της Klepper

 

κούμπωμα Snap'n Slide

Ένα μοναδικό, πατενταρισμένο κούμπωμα Slide 'n Snap (εικόνα) καθιστά τα καγιάκ της Klepper τα ευκολότερα και γρηγορότερα στη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση. Κάθε Klepper έχει από 28 έως 32 από αυτά τα Slide 'n Snap κουπώματα για γρήγορη και εύκολη συναρμολόγηση, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, από τους αρκτικούς μέχρι τους τροπικούς κύκλους.

 

Σχόλια ιδιοκτητών Klepper για τη συναρμολόγηση

Δεν απαιτείται λίπανση Ουάου!
Δεν υπάρχουν μικρά ή "χύμα" κομμάτια Ε!;!;
Τα κομμάτια του σκελετού δεν "κολλάνε" Cool!
Η λάσπη/άμμος δεν αποτελεί πρόβλημα Έξοχα!
Δεν απαιτούνται εργαλεία Super!
Δεν απαιτείται δύναμη Πανεύκολο!

 

Klepper Aerius Διθέσιο

(27 ξύλινα τμήματα, 2 καθίσματα, 2 πλάτες)
Το Klepper Aerius είναι απλής, ώριμης σχεδίασης, και είναι πολύ εύκολο στη συναρμολόγηση. Παρατηρώντας το πλαίσιο παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη γενική τοποθέτηση των τμημάτων. Το πλαίσιο συναρμολογείται σε δύο μισά, και το κάθε ένα εισάγεται στο κέλυφος. Όλα τα κομμάτια σημειωμένα με κόκκινο χρώμα αποτελούν το εμπρόσθιο μισό, όλα τα κομμάτια σημειωμένα με μπλε χρώμα αποτελούν το οπίσθιο μισό του πλαισίου του σκάφους. Εξαίρεση: 7 "πλευρά" (ribs) τοποθετούνται με αριθμητική σειρά (1 έως 7).

Συναρμολόγηση του Εμπρόσθιου μισού του πλαισίου (7 κομμάτια με κόκκινες σημειώσεις και τα πλευρά 1 και 2) Ξεδιπλώστε την καρίνα. Εισάγετε το ξύλινο κομμάτι της πλώρης (b) με το διπλής κεφαλής πριτσίνι στη σχισμή στο εμπρόσθιο άκρο της καρίνας. Ανοίξτε τη διχάλα της καρίνας (keelfork), χρησιμοποιόντας και τα δυο σας χέρια, οδηγώντας με τους αντίχειρες, για να επιτρέψετε τους πείρους της πλώρης να "κουμπώσουν" στις τρύπες του ξύλου (1). Από κάτω, εισάγετε τις δύο ράβδους (με κόκκινα καπάκια) με άγκιστρα στην υποδοχή (d) της ξύλινης πλώρης.

Assembly of Front Half of Frame

Τοποθέτηση των δύο κουπαστών: Η αριστερή και δεξιά κουπαστή είναι εναλλάξιμες (f). Κοντά στο εμπρόσθιο άκρο υπάρχουν κόκκινα γράμματα (Vorne-Bow), οι επίπεδες ξύλινες πλάκες κοιτούν προς το εσωτερικό του σκάφους. Σηκώστε μια κουπαστή με τα δύο σας χέρια, εισάγετε τον καμπυλωτό μεταλλικό σύνδεσμο στη σχισμή της ξύλινης πλώρης (2). Τώρα εισάγετε τη δεύτερη κουπαστή στην άλλη πλευρά.

Mounting gunwales

Βρείτε τη δοκό καταστρώματος (e) με το κόκκινο καπάκι. Στην ξύλινη πλώρη, σηκώστε τον μεταλλικό οδηγό, σύρετε το κόκκινο εξάρτημα μέσα στη σχισμή της πλώρης, κρατώντας τη δοκό καταστρώματος ελαφρά ανασηκωμένη, και έπειτα πιέστε τον μεταλλικό οδηγό προς τα κάτω.
Ξεχωρίστε δύο ράβδους (χωρίς χρωματιστά σημάδια) με ολισθαίνοντα μανίκια, εισάγετε το απλό "θηλυκό" άκρο πάνω από τα "αρσενικά" άκρα των ράβδων που βρίσκονται ήδη στη θέση τους. Τα ολισθαίνοντα μανίκια δείχνουν προς το κέντρο του σκάφους. Πάρτε την πλευρά 1, τοποθετήστε το στην πλάκα της καρίνας, στη θέση #1. Όλοι οι αριθμοί σε όλα τα πλευρά πρέπει πάντα να ταιρίαζουν με τους αριθμούς στην πλάκα καρίνας, και να είναι ορατά μαζί. Τα κουμπώματα ολισθαίνουν πάνω στις γλώσσες (κουμπώνουν). Πάρτε το πλευρό 2, τοποθετήστε το στην πλάκα καρίνας στη θέση #2, ασφαλίστε τα. Κλείστε τα κουμπώματα στα πλαϊνά των πλευρών με τις κουπαστές, και πιέστε τις ράβδους μέσα στις μαύρες υποδοχές τους, που βρίσκονται στο κάτω μέρος των πλευρών. Τελικά, εμπλέξτε τη γλώσσα στο άκρο της δοκού καταστρώματος για να κουμπώσει πάνω στο πλευρό 2. Το εμπρόσθιο μισό του πλαισίου συναρμολογήθηκε.

Συναρμολόγηση του οπίσθιου μισού του πλαισίου (7 κομμάτια με μπλε σημειώσεις και τα πλευρά 6 και 7) Το οπίσθιο μισό έχει κομμάτια που είναι σχεδόν όμοια με τα μπροστινά κομμάτια, αλλά το οπίσθιο μισό του σκάφους είναι φαρδύ. Συνδέστε την οπίσθια πλάκα καρίνας στο κομμάτι της πρύμνης, χρησιμοποιόντας και τα δύο σας χέρια. Εισάγετε 2 μπλε ράβδους με άγκιστρα, συνδέστε 2 μπλε κουπαστές, προσθέστε τη μπλε δοκό καταστρώματος. Τοποθετήστε το πλευρό 7 στη θέση #7 και το πλευρό 6 στη θέση #6. Ασφαλίστε τη δοκό καταστρώματος πάνω στο πλευρό 6. Θυμηθείτε: ο αριθμός στο πλευρό πάντα ταιριάζει με αυτόν στην πλάκα της καρίνας και κοιτά προς αυτόν.

Τοποθέτηση του πλαισίου μέσα στο κέλυφος:
Πάντα να ψάχνετε για ένα ευνοϊκό επίπεδο σημείο, όπως γρασίδι ή ένας ξύλινος μώλος. Απλώστε το κέλυφος σε πλήρη έκταση, μήκους 5,18m. Το κέλυφος είναι μεγαλύτερο από την ξυλοκατασκευή, άρα δεν απαιτείται βία. Το πίσω μέρος του κελύφους έχει ένα μεταλλικό υποστήριγμα για το πηδάλιο. Ανασηκώστε το εμπρόσθιο μισό (περίπου 6,80Kg) και γλιστρήστε το απαλά (προς αποφυγή φθοράς στους αεροθαλάμους) μέσα στο εμπρόσθιο μέρος του κελύφους, προσέχοντας οι αεροθάλαμοι να πατάνε ομοιόμορφα κατά μήκος των κουπαστών. Ανασηκώστε το οπίσθιο μισό (περίπου 6,35Kg) και γλιστρήστε το απαλά μέσα από το μεγάλο άνοιγμα του cockpit προς το πίσω μέρος του κελύφους, και πάλι προσέξτε τους αεροθαλάμους. Στο κέντρο του cockpit, τα ξύλινα κομμάτια θα επικαλύπτονται. Ανασηκώστε τα τμήματα της πλάκας καρίνας (3), και

Keelboard

συνδέστε την ξύλινη "γλώσσα" με το μεταλλικό πέταλο. Τοποθετήστε το χέρι σας πάνω στη σύνδεση, και πιέστε προς τα κάτω μέχρι να νιώσετε σημαντική αντίσταση - έπειτα κρατήστε το χέρι σας εκεί, για να αποφύγετε το "ξεκούμπωμα" της σύνδεσης. Οι κουπαστές στρέφονται προς τα μέσα, συνδέστε την ξύλινη γλώσσα με το πέταλο, πιέστε προς τα έξω με την παλάμη του χεριού: τραβήξτε τους σωλήνες πλήρωσης των αεροθαλάμων μέσα από την ξύλινη κατασκευή για ν' αποφύγετε το στρίμωγμα τους.

Τώρα βρείτε τις τελευταίες δύο ράβδους (130cm), στο ένα άκρο περάστε το "θυληκό" πάνω από το "αρσενικό μανίκι", στο κέντρο τραβήξτε το ολισθαίνον μανίκι πάνω από το κοντό "αρσενικό", και εντοπίστε την κεφαλή της βίδας η οποία πρέπει να είναι ορατή, ώστε η βίδα να μην τρίβεται στο κέλυφος του σκάφους. Τέλος, τοποθετήστε τα πλευρά 4, 5 και 3 σε αυτή τη σειρά.

Τοποθέτηση της κουπαστής του Cockpit:
Η κουπαστή αποτελείται από διπλωμένα ξύλινα τμήματα κ (k, 4) και ένα μεταλλικό υποστήριγμα καταρτιού με τρύπα για το κατάρτι. Δείτε κάτω απο το στήριγμα του καταρτιού και θα δείτε ένα σύνδεσμο τύπου Τ. Πάνω στο κατάστρωμα είναι ένα μπουντούζι (τρύπα με μεταλλική ενίσχυση), μέσα από αυτό το μπουντούζι πρέπει να βλέπετε μία παραλληλόγραμμη τρύπα, εάν εφαρμόσετε λίγη έλξη στο πανί του καταστρώματος. Κρατήστε την κουπαστή σε γωνία 90 μοιρών προς τον άξονα του σκάφους και εισάγετε τον σύνδεσμο Τ στην τρύπα. Με αίσθηση για τυχόν κόντρα, περιστρέψτε την κουπαστή ( οριζοντίως) για να βρεθεί πάνω από το κόκπιτ τού σκάφους. Τώρα ξεδιπλώστε τα τμήματα της κουπαστής. Στα σημαία τών πλευρών 4 και 5, οι σύνδεσμοι Τ τώρα περνούν μέσα από τα μπουντούζια και θηλυκώνουν στην κορυφή των έκκεντρων μοχλών κλειδώματος. Κλειδώστε τους έκκεντρους μοχλούς. (5).

(k, 4)(5)

Περιστρέψτε τα πίσω τμήματα της κουπαστής προς το κόκπιτ, ασφαλίστε τους συνδέσμους Τ στην κορυφή της πλευράς 5, και ενώστε τους πίσω συνδέσμους με τα άγκιστρα στην κορυφή της πλευράς 6. Όταν όλοι οι σύνδεσμοι Τ της κουπαστής είναι συνδεδεμένοι, πιέσατε την επάνω χοντρή άκρη του καταστρώματος μέσα στην σχισμή τής κουπαστής, ξεκινώντας από την πλευρά του υποστηρίγματος του καταρτιού και πηγαίνοντας προς τα πίσω και από τις δύο πλευρές.

Πίσω μέρος της κουπαστής (Boomerang):
Η πλευρά με τις 4 κεφαλές βιδών πρέπει να κοιτά προς το cockpit. Πιέστε το ένα άκρο προς τα κάτω στο αυλάκι, μέχρι η κεφαλή της βίδας να καθίσει στην εσοχή. Περάστε τα τέσσερα μπουντούζια στίς 4 βίδες. μετά πιέστε το άλλο άκρο μέσα στον οδηγό, εφαρμόστε την βίδα στην εσοχή (6).

(6)

 


 

Χαρακτηριστικά Ασφαλείας

  • Πλήρους μήκους, περιμετρικά τοποθετημένοι αεροθάλαμοι (air sponsons)
  • Κατασκευή πλαισίου με δοκούς διατομής I-Beam και T-Beam
  • Ανοικτή σχεδίαση V-Shape

 


Design Detail

Πως λειτουργούν οι αεροθάλαμοι

Ξεφούσκωτοι αεροθάλαμοι
Επιτρέπουν τη γρηγορη και εύκολη συναρμολόγηση του πλαισίου του σκάφους μέσα στο χαλαρό κέλυφος.

Φουσκωμένοι αεροθάλαμοι (80,5 - 151,5 λίτρα)
Επιτρέπουν την εύκολη τάση του κελύφους του σκάφους, μετά τη συναρμολόγηση του πλαισίου.

Χαρακτηριστικό Ασφαλείας No. 1: Υψηλή αρχική σταθερότητα

Όφελος: Ευκολία στην κωπηλασία και ιστιοπλοΐα

Structural Cutaway

Πως λειτουργεί:
Η ανοικτή σχεδίαση V-Shape εξασφαλίζει υψηλή αρχική σταθερότητα. Η υψηλή αρχική σταθερότητα δίνει στους αρχάριους μια άμεση αίσθηση ασφάλειας, και επιτρέπει δραστηριότητες όπως κυνήγι, ψάρεμα, κινηματογράφηση, καταδύσεις, πλοήγηση, και παρατήρηση της φύσης.

 

Χαρακτηριστικό Ασφαλείας No. 2: Επίπεδη πλεύση όταν το σκάφος είναι πλημμυρισμένο

Οφέλη: Εύκολη επανείσοδος, Επαρκής πλεύση μετά την επανείσοδο

Structural Cutaway

Πως λειτουργεί:
Πλήρους μήκους αεροθάλαμοι στην περίμετρο του σκάφους εξασφαλίζουν την επίπεδη και σταθερή πλεύση όταν αυτό είναι πλημμυρισμένο, για γρήγορη και άνευ βοήθειας επανείσοδο.

Ο όγκος αέρα των φουσκωμένων αεροθάλαμων (55-147,6 λίτρα) προσφέρει επαρκή πλευστότητα ώστε να πλέει ένα πλημμυρισμένο σκάφος μαζί με άτομο(α).

 

Χαρακτηριστικό Ασφαλείας No. 3: Κέλυφος και πλαίσιο που απορροφούν κραδασμούς και ενέργεια

Όφελος: Μειώνεται η διάτρηση του κελύφους και η φθορά του πλαισίου, απορροφάται η ενέργεια των κυμμάτων και το σκάφος γίνεται πιο σταθερό και γρήγορο

Structural Cutaway

Πως λειτουργεί:
Η πίεση του άερα μέσα στους αεροθάλαμους τεντώνει το κέλυφος και δρα ως απορροφητής κραδασμών για την προστασία του κελύφους από διάτρηση. Επίσης, ένα εύκαμπτο κέλυφος απορροφά περισσότερη ενέργεια κυμμάτων, καθιστώντας το καγιάκ λιγότερο επιρρεπές σε υδραυλικές δυνάμεις.

Η πίεση του άερα μέσα στους αεροθάλαμους συμπίεζει το πλαίσιο του σκάφους, και το μετατρέπει σε μια πολύ δυνατή, εύκαμπτη "άτρακτο αεροπλάνου", καθιστώντας το έτσι περισσότερο ανθεκτικό σε φθορές από χτυπήματα, ενώ διατηρεί τα σχετικα με την απορρόφηση ενέργειας χαρακτηριστικά του.

 

Χωρητικότητα των Αεροθαλάμων (Λίτρα)

Aerius
Scout
Aerius I
Single
Aerius II
Double
Aerius II
Quattro XT
55 70 80 80-150